Sunday 9 November 2014

9. nädal- Brüssel ja Pariis vol 2

Hei,

nüüd on asjad natukese maha rahunenud ning saan lõpuks oma eelmise nädala tegemised kokku võtta. Lihtsalt uskumatu, mis kõik võib juhtuda kui planeeritult hetkeemotisooni ajel reisida.

Kõik sai alguse sellest, et Liis tuli nädalaks mulle külla. Näitasin talle Mecheleni, rääksin niipalju ajaloost kui mulle meelde oli jäänud ning maitsesime Belgia friikartuleid ja torbikukujulis komme. Kuna tahtsin talle vähemalt veel ühte linna näidata ja kuna Brüssel on niivõrd lähedal jäigi valik selle kasuks. Pühapäeva hommikul alustasime ja kõndisime üheksa (!) tundi linnas ringi. Kuna selle reisi ettevalmistamiseks väga palju aega ei olnud siis otustasime tundeng-ekskursiooni kasuks: see tähendas, et vaatasime kaardi pealt, mis üks või teine huvitavam hoone või kirik oli, ning kõndisime sinna juurde. Kui tahtsime, lugesime ajalugu, kui mitte, imetlesime gooti stiili parimaid näiteid. Aga ports pilte on parem kui tuhat pissivat kujukest:

Väga lahedate pisikeste poodidega galerii

Tähtis torn

Üks paarist miljonist pildist on nüüd ka meie kollektsioonis

Lennuk. Hoone jäi kogemata pildile.

Atomiumis.
Leidsime Anspi üles.

Euroopa Parlament? - Tehtud.
Jalad olid ikka jumal kapsad pärast seda aga pingutasime julgelt lõpuni, sest järgmisel päeval ootas juba Pariis. Otsus sinna minna tuli täiesti eskprompt- "Lähme Pariis?" "Ok. Kauaks?" "Kaks päeva siis ei pea kiirustama?" "Ok." "Päriselt või? "Jah, miks mitte." Planeerimine oli küllaltki keerukas ja vähemalt mind natuke murelikuks tegev- kas minu prantuse keel on piisavalt hea, mis kellajal bussi peale peame jõudma, kas kõik asjad on kaasas, millise metroorongi peale peame minema, milline on õige peatus jne. Huh.Vahel vaatasin kaarti ja kella vist rohkem kui Pariisi ennast, kuid saime edukalt käidud.Nägime Eiffeli torni, Notre Dame, Sacré-Cœur, kõndisime mööda Seine jõge ja mööda öist Pariisi, põgenesime tänavakaupmeeste käest, einestasime Champs-Élysée kohvikus ja palju-palju muud. Mälestusi on rohkem kui jõuaks kirjutada ja piltidele jäädvustada.

Brüssel-Pariis. 1, 2, 3, start!

La Basilique du Sacré Cœur de Montmartre

Eiffeli torn?- Tehtud.

Arc de Triomphe

Musée du Louvre. Checki seda panoraamipilti.

Terve sild täis miljoneid lukke, miljoneid unistusi.

Cathédrale Notre Dame de Paris. Väiksem kui ma ootasin.

Vot nii suur oli see Panthéon.

Place de la Bastille
Pariis oli kõike seda, mida ma ootasin. Tõepoolest nagu mõned mu tuttavad olid öelnud on Pariis mõnus vaid vaatamisväärsuste lähedal. Juba teises tsoonis olles oli öösel juba natuke kõhe, kuid kui mitte silmkontakti teha ning anda mingisugustki põhjust pikemaks vestluseks sai hakkama. Päeva ajal õnneks nii hull ei olnud ning sain ennast natuke lõdvemaks lasta. Kokkuvõtvalt väga kena linn ja kui kunagi rohkem aega on tahaks ühe korraliku muuseumite tuuri ka ära teha.

Belgia juures ongi väga mõnus, et see asub täitsa Euroopa südames. 2,5 tundi Pariis, Amsterdami, Luxemburgi, 3 tundi Londonisse ja Saksamaa piirile. Bussiga reisimine ei ole teab kui kallis ka ja kui jagub vaid jaksu kõikidest transpordirdisüsteemidest ennast läbi süüa ja kõik asjad hoolikalt ning paraja ajavaruga planeerida saab kõigega hakkama.

Lisaks väga heale ja supertoredale nädalale andis see seiklus täpselt õigel hetkel kõva motivatsiooni ja tahtmise edasi rühkida. Kui on ikka mõnevõrra logiseva prantsuse keelega Pariisi metroos seigeldud, siis tunduvad igasugused eseed ja grupitööd köömena selle kõrval. See seiklus andis justkui juurde eneskindlust, et piisava pealehakkamise korral on kõik võimalik. Vaja on vaid noh... peale hakata :).

Olge teie Eestis ka tublid. Kole palju draamauudiseid tuleb viimasel nädala sealtkandist. Mina süüdistan ilma.

PS. Mul hakkab vist natuke  koduigatsus tekkima enne jõule.

No comments:

Post a Comment